FI TVA

Meillä on ollut sen verran kiirettä, että päivitykset ovat jääneet. Yritän kuroa tätä umpeen lähiaikoina - aloitetaan hyvistä uutisista. Ylva kisasi neljän viikon sisällä kolme evl-koetta ykkösputkella, ja koska näyttelytulos on hankittu aiemmin, niin nyt Ylva on FI TVA.
Ensimmäinen koe oli Kotkassa. Osallistujia oli kymmenen, ja me saimme arvonnassa numeron seitsemän. Mari lähti mukaan seuraksi ja Tarjakin tuli katsomaan. Kisaajissakin oli tuttuja. Koe oli lämmittämättömässä hallissa, jossa oli kivituhkapohja. En ole aiemmin käynyt siinä hallissa, mutta hyvin Ylvakin on alkanut tunnistaa treenihalleja, koska se osasi vetää hallin ovelle hyvin määrätietoisesti.

Kaikki liikkeet tehtiin sekoitetussa järjestyksessä putkeen. Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun Y teki koko evl:n palkatta läpi. En ole ehtinyt treenata vielä niin paljon, että olisimme ehtineet harjoitella tätä. Palkattomuutta ollaan kyllä tehty, paljonkin, mutta lyhyemmissä pätkissä. En tosin odottanut tämän olevan Ylvalle mitenkään haastavaa, kuten ei ollutkaan. Se suoritti koko kokeen samalla kivalla vireellä - ei laskenut, eikä noussut palkattomuuden takia, vaan oli oma iloinen itsensä koko ajan. Sen kanssa on vaan niin kiva olla kehässä, koska se on niin yhteistyöhaluinen ja toimii hyvänä tiimikaverina hoitaen oman osuutensa kunnialla.
Pari pikkumokaa tapahtui, joista toisen osasin etukäteen aavistaa tapahtuvaksi, mutta toinen tuli yllätyksenä antaen tosin sitten hyvää informaatiota tulevia treenejä varten. Zetassa Ylva teki väärän asennon, joka on hyvin epätyypillistä sille. Se ei juurikaan ole niitä mokaillut. Tämä liittyi selvästi seuraamiseen ja mukaanottoihin, jotka olivat tässä kokeessa huonoja. Ei sitä tosin videolta niin näe, mutta mä tunsin, että Y oli jotenkin nihkeän oloinen. En ole hirveästi treenannut zetan mukaanottoja, ja olimme viime aikoina panostaneet enemmän vakauteen varsinkin istumisessa, koska Ylvalla on taipumusta kevyisiin etujalkoihin. Niinpä mukaanotto oli huono, joka johti huonompaan seuraamiseen ja se taas johti asentonvirheeseen. Samalla saimme informaatiota siitä, mitä pitäisi treenata. Tämän kokeen jälkeen panostinkin paljon aktiivisuuteen zetassa eli aktiiviseen mukaanottoon ja seuraamiseen, sillä kustannuksella, että etujalat olivat sitten vähän kevyet. Mutta asia kerrallaan.

Kaukoissa oli sekoitettu järjestys, joka alkoi sarjalla istu-maahan-seiso. Olen vaatinut Ylvalta pomppuistumista, ja jos se on suorittanut istumisen eri tekniikalla, olen huomauttanut asiasta, käskenyt Ylvan takaisin maahan ja antanut uuden istumiskäskyn. Kun näin kaukojen suoritusjärjestyksen, mielessä kävi, että Y saattaisi kokemattomana koirana luulla, että ensimmäinen istuminen ei ole kelvannut, kun perään tuli maahanmeno. Ja niin siinä sitten kävikin eli Y nousi uudestaan istumaan maahanmenon jälkeen. Eli yksi väärä asento/asennonkorjaus tuli tehtyä siinä.

Metallissa Y muuten hämmästyi, kun metalli oli lämmitetty. Ei ole vielä kertynyt kokemusta siitäkään. Ohjattu oli kohti ruutua niin, että keskimmäinen kapula oli ruudun kohdalla. Näitäkään ei olla vielä ehditty treenata, mutta huomasin kyllä heti liikkeen alussa, että Y on tekemässä vankasti ohjattua. Se selvisi muutenkin hyvin oikeiden merkkien ja ruudun bongauksen suhteen. Kehässä oli nimittäin paljon merkkejä, myös "ylimääräisiä" merkkejä aloituspaikoilla jne. Y hahmotti kuitenkin hyvin kaikki olennaiset merkit.

Kotkan koevideo on täällä.


Tämä kuva on kisajärjestäjiltä saama.

Sitten oli yksi viikonloppu välissä, jonka jälkeen suuntasimme kokeeseen Porvooseen. Koe oli maneesissa, ja siellä oli kaksi kehää samanaikaisesti. Tämä ei Ylvaa millään tavalla häirinnyt, mutta mulla oli seuraamisessa välillä vaikeuksia hahmottaa, mikä käsky tuli mulle ja mikä naapurikehään, mutta siitäkin selvittiin mokailematta.

Tähän kokeeseen oli ilmoittautunut 20 evl-koirakkoa, ja meidät oli jaettu kahteen ryhmään. Me olimme toisen ryhmä ensimmäinen starttaaja. Taas tehtiin kaikki liikkeet putkeen, sekoitetussa järjestyksessä. Ja taas Ylva kipitti kokeen läpi omana iloisena itsenään - ja tällä kertaa ilman liikevirheitä. Kaukoissa ei tekniikka ollut s-m-vaihdossa ihan täysin se, mitä ollaan sovittu, mutta ei se pahasti hajoa. Jos viime kerralla Ylva reagoi hieman siihen, kun metalli oli lämmin, niin nyt se reagoi puolestaan siihen, että se oli tosi kylmä. Paljon on hämmästymisen kohteita nuorella kokemattomalla koiralla. :)

Kehä oli hyvin selkeä, eikä siellä ollut mitään ylimääräisiä merkkejä. Jotkut liikkeet tosin alkoivat/päättyivät tosi läheltä seinää, vaikka tilaa olisi ollut, mutta ei sekään haitannut meitä.

Porvoon koevideo on täällä.
Kuuden päivän päästä vuorossa oli kolmas koe, tällä kertaa Ojangossa eli tekonurmella. Kaikissa kokeissa sattui olemaan siis eri alusta. Ylvalla on sujunut tunnari tosi hyvin jo pitemmän aikaa, ja ihan viime aikoina se on ollut aavistuksen sen oloinen, että kohta se saattaisi alkaa hätäillä kapuloilla. Tässähän tapahtuu usein luonnollista vaihtelua. Niinpä olin ajatellut tehdä edellisiltana vielä haistelutreenin kotona ihan muistutuksen vuoksi. Mulla olikin ilta ihan täynnä ohjelmaa, joten pääsin tekemään sitä vasta myöhään illalla. Mietin hetken jaksanko tehdä koko treeniä, kun siinä vaiheessa väsytti jo aikalailla, mutta koska olin alun perin suunnitellut tekeväni treenin, päätin pysyä suunnitelmassa. Ei olisi kannattanut.

Ylva oli harvinaisen huono ja jopa nosteli vääriä, mitä se ei yleensä koskaan tee. Jotain outoa koko tilanteessa (kapuloissa?) oli, koska Kentsukin sai tehdä, ja se oli sitä mieltä, ettei kapuloiden joukossa ole ollenkaan omaa. Sain kyllä onnistuneita suorituksia, mutta sen verran homma jäi kaivelemaan, että tein kisapaikalla tapojeni vastaisesti muutaman haistelutreenin - eri kapuloilla. Niissä Y oli sangen pätevä. Kehässäkin se suoriutui liikkeestä, mutta kyllä siitä näki pienoisen epävarmuuden. Eli jonkun pienen muistijäljen edellisillan treeni oli jättänyt mieleen.
Tässä kokeessa oli 15 evl-koirakkoa, joten ollaan osuttu nyt joka kerta isoihin luokkiin. Meidän starttinro oli 5, joten olimme ekan p-oloryhmän vika. Nyt liikkeet tehtiin kahdessa osassa, ekaa kertaa Ylvan lyhyessä kisahistoriassa. :) Liikejärjestys ja kehäsuunnitelma olivat itse asiassa samat kuin toisena karsintapäivänä Ojangossa - ja haasteitakin riitti mm. auringon muodossa. Ikkunoista nimittäin paistoi aurinko tosi pahasti luoden kehään aurinkoisia länttejä. Esim. matkalla ruutuun oli isompi alue auringossa, ja siihen jäikin useampi koira. Olisikohan kolme koiraa 15:sta juossut suoraan ruutuun? Ylva oli yksi niistä. En osannut etukäteen sanoa yhtään, mitä voisi Ylvalta odottaa. Vielä muutama kuukausi sitten se olisi varmasti reagoinut aurinkoon jollain tavalla. Se on nyt niin kivassa vaiheessa, kun näkee jopa viikottain miten se on kehittynyt taas himpun verran enemmän kuin edellisviikolla.

Lisäksi auringon säteet tekivät maahan juovia ruudussa ja sen takana, joten mulla kesti hetki havainnoida, mitkä viivat ovat auringosta ja mitkä ruudun nauhat. Mutta Y oli onneksi hyvässä kohdassa.

Myös paikallaoloissa oli paljon epäonnea meidän ryhmässä. Ensin tehtiin makuu ja sitten istuminen. Istumisessa oli kaikki muut koirat menneet maahan paitsi Ylva. Maahanmenot olivat tapahtuneet lähes järjestyksessä toisesta reunasta alkaen, ja Y oli toisessa reunassa ainoana istujana. Oli aika huima tunne tulla piilosta ja nähdä, miten Y istua tönöttää siellä yksinään. Tulipa todellakin kehuttua sitä aidosti. :)
Ylva suoritti taas kaikki liikkeet ilman liikevirheitä, ja tällä kertaa se teki myös kaukot juuri niin kuin on opetettu. Takajalat pysyivät siis täysin paikoillaan. Y onkin ollut nyt hyvässä kunnossa, ja sen hoitoväliä on voitu alkaa pidentää "normaalimmaksi".

Olen niin ylpeä pätevästä pienestä Ylviksestä, joka mennä kipitti kolme kisaa neljän viikon sisällä niin hienosti. Se on kuitenkin aika rankka rupeama tällaiselle keltanokalle, mutta mitään turnausväsymystä ei Ylvasta nähnyt. Ja ihan uskomatonta, ettei mokiakaan tullut ekan kokeen jälkeen. Totta kai paljon on viilattavaa ja kesken, mutta tässä tilanteessa ja tähän osaamistasoon nähden Ylva teki kyllä mahtisuoritukset. Parasta on sen vilpitön yhteistyöhalu. Tästä on hyvä jatkaa.

Vantaan koevideo löytyy täältä.
Ylvan keskiarvo on tällä hetkellä 300 pistettä, joten eiköhän sillä ole lunastettu pääsylippu tämän vuoden SM:iin. Olemme nyt kolmatta viikkoa treenitauolla - pari treeniä ollaan tänä aikana tehty - mutta ensi viikolla olisi tarkoitus palata takaisin treeniarkeen. Paljon onkin treeniaiheita mielessä, joten niitä lähdetään seuraavaksi toteuttamaan.

Ai juu, saimme paikan valmennusrenkaassa, joten muutaman viikon kuluttua meillä on vuorossa Ylvan ensimmäinen renkaan leiri. Kivaa!
Isla, Joku, Ylva ja Ken lenkillä Ojangossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti