Sula lumi, sula!

Kevät on tehnyt tuloaan tällä viikolla urakalla. Mun puolesta saisi jo kaikki lumet sulaa, mutta nyt on valitettavasti luvattu taas pakastuvaa ja ilmeisesti uutta luntakin. Ulkotreenikausi ei siis ole vielä käsillä.


Vaikka kuva voi kertoa jotain muuta, niin oikeasti Ylva on Kentsua pienempi.

Olin kuukausi sitten viikon reissussa Alpeilla, ja koirat olivat hoidossa. Kentsu vietti aikaa mun siskon perheessä. Siellä riittää rapsuttelijoita ja leikittäjiä, joten Kentsu on saanut olla huomion keskipisteenä. Ja siitähän Kepa-setä tykkää. Ylva puolestaan oli Heidin hoivissa, ja sielläkin oli kaikki sujunut hyvin. Ylva oli sopeutunut laumaan jopa siinä määrin, että yritti heti laittaa labbikset kuriin ja järjestykseen. Pikku-bitch on alkanut näyttää pieniä merkkejä olemassaolostaan. Ylvasta voisi kasvaa aikamoinen kontrollifriikki, jos sen antaisi toteuttaa itseään miten se haluaa.

Pieniä teinimerkkejä on alkanut näkyä, kun ensimmäiset puoli vuotta tuli mittariin, mutta hyvin lievässä mittakaavassa – ainakin vielä. Nyt ikää on 7,5 kuukautta. Ylva on edelleen arjessa helppo ja mutkaton kaveri. Se on tosi järkevä, ja välillä saa muistuttaa itselleen, että se on vielä ihan lapsi.


Minussakin asuu pieni paimenkoiranarttu (= bitch).


Harmaahapsi-Kentsua luultiin vähän aikaan sitten 8-kuiseksi...

Treeneissä ollaan edetty nyt tosi kivaan vaiheeseen. Toki pikkupennunkin kanssa treenaaminen on kivaa, mutta onhan se myös sellaista asioiden esittelyä. Sitten kun pentu osaa jo pikkaisen enemmän, niin treenit muuttuvat eri tavalla kivemmiksi. Edistymisen näkee niin selkeästi (tästä vaiheesta pitää nauttia täysillä), ja on kiva huomata, miten koira alkaa hiljalleen yleistää asioita, yhdistellä toimintoja jne. Esimerkkinä vaikkapa noutokapulan kanssa sivulletulo. Kapulan pito ei ole Ylvalle temppu eikä mikään, eikä myöskään sivulletulo. Mutta jokin aika sitten niiden yhdistäminen olisi ollut sille todella vaikeaa, mutta nyt se on alkanut oivaltaa, että asioita voi yhdistellä ja tehdä molempia asioita samanaikaisesti.
Edelleen yleistäminen on kesken, mutta sitä on selvästi alkanut hiljalleen tapahtua. Väittäisin vieläkin, ettei Ylva osaa istua käskystä, vaikka se usein istuukin käskystä. Mutta jos käskyn antaakin tilanteessa, jossa se ei ole sitä odottanut, niin sillä saattaa mennä hetki saada kiinni siitä, mitä ollaan tekemässä. Se siis tunnistaa enemmän tilanteita ja ehkä tiettyjä eleitä jne, eikä niinkään vielä itse sanaa – vaikka sekin asia on koko ajan vahvistumassa. Toki tähän vaikuttaa myös Ylvan perusluonne: se ei ala treenitilanteessa säätää ja sählää, vaan keskittyy enemmän tarkkailemaan ja pohtimaan asioita. Niinpä se ei tule edes vahingossa tehneeksi jotain toivottua asiaa, kun se tekee kaiken harkiten.
Ylvan aktiivisuus treenitilanteissa on selvästi kasvanut osaamistason noustessa. Olen myös lähtenyt hakemaan tietoisesti aktiivisuutta mm. sosiaaliseen palkkaamiseen ennen lelun antamista. Se on ollut aika helppo kaivaa esille, mutta se piti tehdä vähän eri keinoin kuin Kentsun kanssa. Kentsullehan on myös opetettu aktiivisuus palkkaustilanteissa, mutta se oli helppo kaivaa siitä esille, kun se on niin vilkas. Kentsulle on myös opetettu ajattelumalli ”jos et tiedä mitä teet, yritä vielä enemmän”, mikä ei aina ole paras mahdollinen toimintamalli. :)


Hieno Kenneli!

Vaikka Ylva ei olekaan mikään megavilkas sähläri, niin se tekee vauhtiliikkeet todella kivalla draivilla ja pistää jo voimaa tekemiseensä. Se on myös osoittanut merkkejä siitä, että tulee varmasti antamaan haasteita muulle vielä asiassa jos toisessakin. Se on aika itsevarma ja henkisesti vahvan oloinen kaveri. Veikkaan että meillä tulee olemaan vielä useampia ”keskusteluja” siitä, miten jotkut asiat tehdään. Mutta vielä ei ole sen aika. Ylva on vielä niin pieni ja asenteenkasvatustreenit ovat vielä kesken (vaikka kivalla mallilla jo ovatkin), että pysymme vielä laulu ja leikki -osastolla. Sitten kun ikää ja taitoja on kertynyt enemmän, voidaan alkaa kertoa tämän leikin tarkempia sääntöjä. J Nyt vaan nautiskellaan, kasvatetaan asennetta ja suunnitellaan treenit niin hyvin, ettei jouduttaisi vielä mihinkään ristiriitatilanteisiin. Tää on kyllä niin kivaa treeniaikaa. Vitsi kun lumet sulaisivat pian, jotta pääsisi ulkotreenihin milloin huvittaa.


Neiti-itsetietoinenNämä kuvat ovat viime viikonlopulta:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti