OR 2011

Lähdimme 30.7. iltalautalla Ruotsiin. Edessä oli viikko tokoa, sillä olimme ilmoittautuneet Obedience Rules 2011 -tokoleirille, joka oli suuri pohjoismainen yhteistapahtuma. Tesu ja minä lähdimme Helsingistä, Mari ja Sirke Turusta. Sieltä lähtivät myös Jessica ja Christa, joskin eri lautalla.

Kentsu on aina inhonnut laivojen pissalaatikkoa, enkä enää Turusta matkustaessani edes yritä saada sitä tekemään tarpeitaan lauttamatkan aikana. Nyt menimme ensimmäistä kertaa Helsingin päästä yli, joten laivamatkakin oli paljon pitempi. Niinpä käytin Kentsua kannella, mutta sen mielestä ajatuskin laatikkoon pissaamisesta oli todella vastenmielinen. Se ei pystynyt edes haistelemaan hiekkalaatikkoa. ;) Niinpä se ei sitten tehnyt tarpeitaan 20 tuntiin!

Tässä pojat, Kentsu ja Joku, kannella auringonlaskussa.Ruotsin puolelle päästyämme lähdimme pikavauhtia kohti tokokoetta, johon Tesun ja Jokun oli määrä osallistua. Totta kai olimme tällä kertaa viidenneksi viimeisin laivasta lähtijä, kun oli muutenkin hoppu. Onneksi ehdimme kisapaikalle ajoissa, ja siellä näimmekin kaikki ystävämme. Myös Christa ja Jessica kisasivat (saavuttaen S TVA -arvot, Joku oli saavuttanut sen jo edelliskesänä), samoin kuin Janinakin oli kisaamassa Zulin kanssa.


Palkintojenjaossa ei ollut kameraa mukana, mutta suomalaiset veivät kolmoisvoiton. Tässä kuitenkin kuva yhdestä kelpiestä, joka myös osallistui kokeeseen.
Kokeen jälkeen lähdimme käymään eräässä eläinkaupassa sekä täydentämässä tulevia ruokavarastojamme. Olimme nimittäin ostaneet lerinjärjestäjiltä vain aamiaisen, ja tarkoitus oli tehdä muut ruuat itse. Saimmekin kulutettua kaupoilla kiitettävästi aikaa, joten tuli melkeinpä kiire ehtiä ilmoittautumaan leirille.


Leiri pidettiin Brossa, joka sijaitsi noin 40 kilometriä Tukholmasta luoteeseen. Leiri oli Säbyholmin naturbruksgymnasiumin tiloissa ja mailla - ja paikka oli sanalla sanoen idyllinen. Toisella sanalla sanottuna ihana. :)


Sunnuntai-iltana oli ilmoittautuminen ja tervetuliaispuheet, joiden yhteydessä esiteltiin kouluttajat. Muuten sitten vain majoittauduimme viihtyisään majapaikkaamme. Asuimme koulun asuntoloissa, joita oli alueella muistaakseni viisi. Tässä meidän asuntola:

Maanantaina alkoi koulutukset pyöriä. Me olimme ilmoittautuneet kuunteluoppilaiksi, joten pääsimme kiertämään vapaasti ryhmästä toiseen kuuntelemassa ja seuraamassa koulutuksia. Koiralliset puolestaan pysyivät aina saman kouluttajan opissa koko päivän ajan.


Paikalla oli siis kahdeksan kouluttajaa: kaksi Suomesta, kaksi Ruotsista, kaksi Norjasta ja kaksi Tanskasta. Koulutettavat ryhmät olivat 7-9 koirakon kokoisia. Koirakoiden jako kouluttajille pyrittiin tehdä niin, että jokainen kävisi muun maan kuin oman maansa kouluttajalla. Ainoastaan ruotsalaisia oli niin paljon, että he "joutuivat" myös oman maan kouluttajille. :)


Koulutuksia oli kolmena päivänä: maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Tiistaina ja torstaina oli seminaareja, ja tämä olikin vallan mainiosti suunniteltu juttu, koska silloin niin kouluttajat kuin koiratkin saivat vetää vähän henkeä. Tiistaina kouluttajilla oli tosin oma pieni osuutensa päivän ohjelmassa, koska silloin he kertoivat omista ajatuksistaan koiran kouluttamisessa tai näyttivät koirillaan joitain opetus- ja treenitapoja. Christa ja Jessica näyttivät muun muassa häiriötreenejä, ja ne näyttivätkin tehneet yleisöön lähtemättömän vaikutuksen. Loppuviikko puhuttiin suomalaisten ilotulituksesta. :) Ja lähes jokainen halusi sen jälkeen opettaa koiransa kiertämään. :)


Tässä kiertämistä harjoittelee yksi kelpie:


Päivät kuluivat hurjaa vauhtia. Kiersimme kuuntelemassa jokaista kouluttajaa, mutta äkkiä valikoitui muutama, joita kuuntelimme eniten. Yksi syy tälle oli puhtaasti ymmärtäminen. Leirillä oli käytössä skandinaavinen ruotsi, mutta se ei oikein tuntunut sujuvan ihan jokaiselta kouluttajalta - ainakaan meidän kielitaidolla mitattuna.


Torstaina oli taas luentopäivä, ja aiheet vaihtelivat kisaamisesta koiran lihaskuntoon. Oli kyllä hieman raskasta kuunnella koko päivä luentoja, kun ilmanvaihtokaan ei ollut paras mahdollinen luentosalissa. Ja juuri kun sai kiinni luennoitsijan aksentista, luennoitsija vaihtui. Mutta kyllä sitä jotain sentään ymmärsi. Iltapäivällä osa meistä päätti kuitenkin skipata yhden luennon ja lähteä uittamaan koiria. Ranta olikin aivan ihana, harmi ettemme ehtineet sinne enää toiste.Iltaisin treenasimme omia koiria. Käytössä oli kaikki nurmikentät, jotka päivisin toimivat koulutusten areenoina. Tässä vähän näkymää "pääkentästä", jossa oli siis neljälle kouluttajalle tilat. Kuvasta näkyy ykkös- ja kakkoskentät eli koko nurmialueen toinen pää.Koulutukseen osallistuvat koirat olivat pääsääntöisesti aika aloittelijoita, mikä oli omalla tavallaan harmi meidän kannalta. Olisi ollut kiva päästä seuraamaan vähän pitemmällä olevien treenejä. Mutta kaikki koirat olivat kuitenkin kivasti työstettäviä - oikeasti Ruotsissa tuntuu olevan paljon tosi kivoja koiria. Rodusta riippumatta.


Rotujakauma oli mukavan laaja. Tokossa valtarotuna esiintyviä bordercollieita oli paikalla vain muutamia. Tämä puolivuotias narttu oli mukana hengailemassa (omistajan toinen bc osallistui koulutuksiin). Ei liene vaikea arvata miksi tämä miellytti mua. :)

Kelpieitä osallistui kolme ja kävin tietenkin katsomassa jokaiselta jonkun treenin. Yksi osallistuneista on samasta kennelistä kuin Myra & Ken. Tässä Elvis eli Cefeus King Creole.Leirillä oli huomattavan paljon noutajia - ja aivan mielettömän ihania noutajia! Mun kultsuhaave kolmenkymmenen vuoden takaa nosti tosi rajusti päätään. Apua! :) Siellä oli nimittäin aivan älyttömän ihania ja hienoja metsästyslinjaisia kultsuja, jotka olivat oikeasti väriltään kultaisia, kropaltaan sporttisia, luonteeltaan mahtavia (todella vilkkaita mutta keskittymiskykyisiä) ja tukanpituuskin oli just sellainen, jota voisin ehkä kestää. :) Tässä pari kultaista.


Viikko kului tosi nopeasti. Perjantaina iltapäivällä oli aika pakata tavarat ja siivota asuntola. Sitten nokka kohti Tukholmaa. Pysähdyimme Tesun kanssa matkalla Kistassa ja kävimme paikallisella koiraklubilla moikkaamassa Piaa ja Carolinea (Cefeus-kennelin omistajat). Sitten lähdimmekin mun koirien sukulaisten luokse, sillä Maria oli ystävällisesti luvannut majoittaa meidät yöksi kotiinsa. Ilta kului kuulumisia vaihtaessa ja leiristä kertoessa. Lauantaina oli taas vuorossa muutama täsmäisku pariin kauppaan, ja sen jälkeen lähdimme klubille treenaamaan. En valitettavasti saanut aikaiseksi otettua kuvia treeneistä ja/tai Marian koirista, mutta laitetaan tähän loppuun ryhmäkuva meidän koirista. Otimme nämä kuvat asuntolamme ulko-ovella ennen lähtöämme.


Ylärivissä Kentsu, Puuma, Rimma ja Joku. Alarivissä Riski ja Tuuri.


Leirin jatkosta ei ole vielä varmaa tietoa. Vuosiluku leirin nimen perässä antaa viitettä sille, että jatkoa voisi vielä seurata. Jos ei ensi vuonna, niin ehkä sitä seuraavana. Leirillä myös heitettiin ilmaan ajatusta siitä, että se voisi olla eri maissa kiertävä. Tällä kertaa järjestelyistä vastasivat Niina ja Kenth Svartberg.


Tapahtuman sivut löytyvät täältä.


Kuvia meidän reissusta voi katsella täällä.


Tuolta OR 2011 -sivulta selviää enemmän tietoja kouluttajista, mutta mainittakoot vielä tässä ketkä kahdeksan urakoivat leirillä viikon ajan. Tuttuja nimiä maajoukkueista.


Suomi: Christa Enqvist-Pukkila & Jessica Svanljung

Ruotsi: Lillemor Edström & Mona Kjernholm

Norja: Synnøve Matre & Kjellaug Selsaas

Tanska: Mads Møller & Christina Ingerslev


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti