Katsausta, osa 1

Tässä pientä katsausta 1-vuotiaan Ylvan treeneihin. Hankin tosiaan uuden videokameran, ja sillä on kuvattu nyt kahdet treenit. Heinäkuun 4. päivänä kuvatuissa videoissa kuuluu taustalla musiikkia, joka ei suinkaan ole mun lisäämää, vaan oli meidän treeneissä taustamusiikkina. Samaisella nurmialueella oli nimittäin puistojumppaajat zumbaamassa, ja heidän musiikki soi taustalla. :) Osa videoista on kuvattu viime perjantaina eli 12.7. En ole vielä tutustunut mihinkään editointiohjelmaan, joten videopätkät on laitettu nettiin sellaisenaan. Antavat kuitenkin hieman kuvaa siitä, millä mallilla Ylviksen tekeminen on.

Ken 8 v. 3 kk ja Ylva 1 v - tämän viikon maanantaina :)

SEURAAMINEN
Seuraamisessa on ollut kaikenlaisia vaiheita. Kun siirryimme talven jälkeen ulos treenaamaan, niin se oli hetkellisesti vähän haastavampaa Ylvalle. Häiriöt kun ovat hyvin erilaisia ulkona kuin sisällä. Aistin silloin tällöin nimenomaan seuraamisessa, että Y tiedosti ympäristöään. Se ei välttämättä näkynyt mitenkään sen tekemisessä, mutta sen vain tunsi. Siirryin silloin vähäksi aikaa lelupalkkaukseen ja halusin alkaa nostaa hieman Ylvan virettä seuraamisessa, jotta se pääsisi haasteista. Ja niin kävikin. Ei siinä kauaa kestänyt, kun Y oli jo tottunut treenaamaan ulkonakin. Sehän oli treenannut lähes koko ikänsä sisätiloissa, joten muutos oli varmasti melko suuri.

Vireen nousun myötä alkoi tekniikka hieman hajoilla - Y saattoi painaa ja edistää. Mutta en välittänyt asiasta silloin, kun tarkoituksena oli vain asenteen kasvattaminen. Jossain vaiheessa olin sitä mieltä, että nyt asennetta riittää ja seuraamista voisi alkaa siistiä. Silloin siirryin namipalkkaukseen. Y on silloin aina hieman siistimpi ja hillitympi, joskin työskentelee silti mielestäni kivalla voimalla. Ponteva on sana, joka siitä tulee usein mieleen. :)

Pääsääntöisesti Ylvan seuraaminen on tosi kivaa ja tasaista, mutta toisinaan se yrittää vähän hiihtää ja painaa. En ole vielä lähtenyt puuttumaan niihin, koska ne ovat enemmän poikkeustapauksia. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että Y työskentelee ikäisekseen jo aika tasaisesti.

Teimme pitkään vain suoraa, täyskäännöksiä ja käännöksiä oikealle, mutta jokin aika sitten aloin treenata myös vasemmalle käännöksiä. Haen niissä takapuolen käyttöä, jopa liioiteltua sellaista. Välillä me vähän kompuroidaankin toistemme jalkoihin, mutta se ei haittaa tässä vaiheessa. Ylityöskentely on nyt toivottavaa. Teen usein ensin u-käännöksen ja sitten vasta vasemmalle käännöksen.

Eri rytmejä ollaan tehty jonkin verran, mutta ei hirveesti. Aika paljon teen seuraamista lennosta, mutta välillä harjoittelemme myös perusasennosta lähtöä. Viime aikoina olemme treenanneet myös perusasentoja seuraamissuoralla. Ylvalla kun on taipumusta istua könöttää paino hieman vasemmalle (haluaa varmaankin nähdä mut paremmin). Olen jonkin aikaa katsonut sitä läpi sormien, mutta nyt on tullut sellainen olo, että siihen pitää alkaa puuttua. Samaa vasemmalle könötystä esiintyy muissakin jutuissa, ja niihin on siis nyt alettu puuttua. Tein/teen paljon pysähdyksiä suoralla ja ohjaan/autan kädellä Ylvan istahtamaan heti halutulla tavalla. Se on auttanut.

Joskus tehdään sivulletuloja eri kulmista + kierron kautta. Y osaa tehdä sivulletulon tosi näppärästi ja osumatta. Toisinaan se ei jaksa viimeistellä sitä, jos tulee kovemmalla vauhdilla (esim. kierrosta). Varsinkin treenin loppupuolella, kun tarkin terä on poissa. Siihen on laadittu nyt toimintasuunnitelma, jos/kun Y seuraavan kerran törmää. En nimittäin halua toista osuvaa koiraa! Kentsulle tuli vahingossa opetettua sivulletulo niin, että se haki paikkansa fyysisen kontaktin kautta. Perusasentoja ihan yleensäkin pitäisi alkaa vahvistaa vähän enemmän. Vaikka Ylva seuraa hyvällä paikalla, niin mielestäni sillä ei ole vielä riittävän vahvaa mielikuvaa perusasennosta tilanteessa kuin tilanteessa. Johtuen varmaankin siitä, että se on opetettu eri tavalla, takaperin kävelyn kautta. Kentsu taas on opetettu aikoinaan perusasentojen kautta, joten se tietää unissaankin, missä kuuluu olla.

Ja sitten niitä seuraamisvideoita:

Tässä perusseuraamista, sisältäen myös vähän juoksua ja hidasta + vasemmalle käännöksiä.

Tässäkin jokin perusseuraamispätkä.

Tässä harjoitellaan vasemmalle käännöksiä.

Tässä tehdään sivulletuloja eri kulmista (ainakin jossakin Y osui, oi-oi!).
JÄÄVÄT
Ylvalle on opetettu alusta lähtien kaikkia kolmea jäävää. Aluksi tein seisomisia pallon heiton kera, nyt teen välillä namillakin. En ole ollut ihan niin tyytyväinen tämän edistymiseen. Pitää laittaa mietintämyssyyn, kun on sen aika. Kaikkea kun ei vaan voi kerralla työstää eteenpäin.

Istumisia ja maahanmenoja tein takaperin kävelyn kautta ja sikin sokin keskenään. Ylva erotti ne tosi hyvin. Sitten aloinkin tehdä niitä enemmän omina juttuina. Eli erikseen liikkeestä istumista ja erikseen liikkeestä maahanmenoa. Samoihin aikoihin aloin tehdä enemmän maahanmenoja normiseuraamisen kautta. Tämän tuloksena on nyt se, että Y ei enää kuuntele, jos yritän tehdä niitä sikin sokin. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen asia, mitä katsoisin juuri nyt tarpeelliseksi työstää eteenpäin. Myöhemmin kylläkin. :)

Liikkeestä maahanmenoja teen siis enemmän seuraamisen kautta ja olen saanut kaivettua esille kivan tippumisen maahan. Vaikea uskoa, että Y ei pikkupentuna suostunut menemään millään ohjaustavalla maahan (en siis oikeasti saanut sitä alkuun ohjattua namilla maahan normipentujen tapaan) ja sitten kun se alkoi mennä maahan, se teki sen kuin hidastetusta filmistä.

Liikkeestä istumisia teen nyt pääsääntöisesti takaperin kävelyn kautta, koska tässäkin tuli esille könötysongelma. Eli seuraamisen kautta tehtynä Y kyllä istahti nopeasti, mutta sillä oli taas paino vasemmalle. Takaperin kävelyn kautta tehtynä painonsiirtoa ei tule, siksi olen tehnyt näitä nyt vain pakittaen.

Siksi ehkä Ylvalla on aika voimakkaana nyt mielessä, että pakittaen tehdään istumisia, joten meidän seisomiset ovat tässä hieman kärsineet. Vaatii apuja.

Olen tehnyt jonkin verran asennossa pysymistä erikseen, mutta en ihan kamalasti. En nimittäin usko, että maltti tulee olemaan Ylvan ongelma, kun se vaan saa kiinni siitä, mitä halutaan. Näitä pitäisi alkaa tehdä ehdottomasti enemmän. En ole tehnyt vielä yhtään loppuosaa, ts. ottanut lopun perusasentoa. Eli tehdään joko vain oikean asennon ottamista tai siinä pysymistä.

Tällä videolla on liikkeestä maahanmenoja.

Tällä videolla on sekä maahanmenoja että istumisia.

Täällä näkee ensin yhden pisteelle lähetyksen ja sen jälkeen liikkeestä seisomisia pallon heiton kera ja lopuksi seisomassa pysymistä.

Tässä harjoitellaan seisomassa pysymistä. En ole tehnyt vielä tämän vaikeampaa (koiran kierto). Kohta pitäisi alkaa heitellä palloja jne.
KAUKOT
Kaukot olivat meidän tehotreenissä lopputalvella/keväällä. Tein niitä oikeastaan joka arkiaamu ennen töihin lähtöä. Sitten joskus toukokuussa en enää jaksanut tehdä aamutreenejä, kun oli niin paljon kivempaa tehdä aamulenkki metsässä koirien kanssa. Eli nyt me ollaan aamuisin käyty vain metsässä. Aamutreenien aika on sitten taas myöhemmin syksyllä ja talvella. Tämän myötä meidän kaukojen edistyminen on hieman hidastunut.

Teen kaikkia vaihtoja omina "pareina", en siis sikin sokin. Eli seiso-maahan-seiso-maahan-jne. -vaihtoja omana settinä, ja siinä haluan Ylvan seisovan aika sumpussa, vaikka se pystyykin menemään maahan myös silloin, kun seisoo pitempänä. Ainakin avustettuna. Mutta olen kuitenkin hakenut vähän lyhyempää seisomisasentoa, ja Y usein siirtääkin oma-aloitteisesti etujalkansa vähän taakse, kun on noussut ylös ja syö namppaa. Ylvan tekniikka siis on takajalat paikoillaan. Istu-seiso-istu-seiso-jne. -vaihdoissa Y osaa pakittaa istumaan tosi hyvin. Tätä vaihtoa alettiin jo vähän vaikeuttaa, siis pienentää apuja, mutta kovin paljoa ei olla edistytty, kun ei olla treenattu. Kuinka loogista. Avo-vaihdot eli istu-maahan-istu-maahan-jne. sujuu jo aika kivasti. Näissä aloin hakea pomppuistumista, koska Y osaa todellakin tehdä kaiken kuin hidastetusta filmistä. On käsittämätöntä, miten se kykenee siihen - se vaatii jo aika hyvää kropanhallintaa. Harmi ettei niitä sellaisia vaihtoja taida olla minnekään kuvattuna, kun eroa voi olla vaikea uskoa ja hahmottaa, jos ei ole omin silmin nähnyt. Mutta nyt siis hidastelusta ei ole tietoakaan, mutta ylityöskentely sujuu. :)

Täällä näkyy avo-kaukoja. Maltti olisi valttia... :) Mutta pomppuistuminen sujuu jo aika kivasti.


Roikkutissi... valeraskautta on ilmassa, joskin vain fyysisenä muutoksena.
Vielä ei siis näy missään käytöksessä mitään.

TUNNARI
Tunnistusnoutoa ehdittiin tehdä jo vähän syksyllä ennen lumien tuloa. Silloin piilotin vain yhtä kapulaa. Keväällä palattiin asiaan eli jatkoin ensin yhden kapulan piilotuksella. Aika pian otin häiriökasan mukaan kuvioihin - Ylvaa se ei liikauttanut mitenkään. Pian sitten toin oman kasan taakse. Sitten alettiin pikkaisen levittää kasaa. Oma on edelleen osittain piilossa ja joko kasan edessä, takana tai sivulla. Keskellä muita kapuloita se ei ole vielä ollut, eikä kasaa olla vielä täysin levitetty.

Vien kapulan itse piiloon ja Y odottaa sillä aikaa käy siihen -käskyn alaisena. Olen siis vihdoin ja viimein opettanut sille sen käskyn, jihuu, rasti seinään. :)

Tunnaritreeniä on täällä ja täällä ja täällä.Kun Y täytti vuoden, K täytti 8 v ja 3 kk. Molemmat ovat syntyneet siis 15. pvä.

Katsaus jatkuu kohta vielä noudon osalta.

2 kommenttia:

  1. Olipas kiva katsella teidän treenejä! Meillä on vielä niin paljon opittavaa, huomaan. :)

    VastaaPoista
  2. Valohan on jo tosi kivalla mallilla. :) Treenaamisen aiheet eivät koskaan lopu, joten ei huolta. Kaikki ajallaan. :)

    VastaaPoista