Voihan haima!

Sitten niitä vähemmän mukavia uutisia: Kentsulla on haimatulehdus. :( Onneksi ei akuuttia versiota, joten emme ole joutuneet kolkuttelemaan kuoleman portteja kuitenkaan. Mutta ihan tarpeeksi kipeä on Kentsu ollut, joten toivottavasti tämä selätetään pian.
Diagnoosin saamisessa kesti jonkin aikaa, koska tässä oli muitakin juttuja sotkemassa. Ensin Kentsua alkoi nimittäin kutittaa ja se sai myös pari lyhyttä kipukohtausta. Kutina alkoi yltyä, joten vein Kentsun lääkäriin. Mainitsin samalla kipukohtauksista, joille ei silloin löytynyt syytä. Mutta kutinalle kyllä löytyi: Kentsussa oli täitä! OMG! Tämä olikin ensimmäinen kerta mun koirahistoriassa, että mun koiralla on täitä. Eikä kukaan ole tunnustanut, että keneltä K on ne saanut. ;) Senhän on täytynyt saada ne koirakontaktista. Mielenkiintoista on se, että Ylvalta niitä ei löytynyt, eikä sitä koskaan edes kutittanut. Mutta luonnollisesti molemmat koirat lääkittiin Strongholdilla. K sai lisäksi lyhyen kortisonikuurin, ja kutina loppuikin vuorokaudessa. Täit kuolivat heti, eikä niitä ole sen jälkeen näkynyt. Onneksi täiden tappaminen on helppoa, eikä mitään pesutoimenpiteitäkään tarvita. Mä tosin pesin varmuuden vuoksi kaikki koirien takit ja makuualustat jne.

Tilanne normalisoitui hetkeksi, mutta sitten Kentsua alkoi taas kutittaa. Ei samassa määrin kuin täiepisodin aikana, mutta edelleen kuitenkin epänormaalin paljon. Se myös mieluusti puri itseään mm. kyljestä, mahan sivusta. Iho oli aivan normaali ja siisti, eikä täitä tosiaan enää ollut. Mutta jokin Kentsua kutitti, ja kutisevaa koiraa ei ole kiva katsoa. Itsekin tietää miten ikävälle jatkuva kutina tuntuu.
Sitten tuli taas yksi kipukohtaus, jonka jälkeen soitin lääkäriin. Noi kipukohtaukset ovat aina alkaneet kuin napista painamalla ja myös loppuneet melko samalla tavalla. K on silloin todella kipeä, ja nimenomaan jostain mahan/suoliston seudulta kramppaa. Ne on kestäneet parista minuutista pahimmillaan puoleen tuntiin, jolloin annoin Rimadyliä. Jälkikäteen ei Kentsusta näe mitenkään, että sillä on ollut kipukohtaus, joten en tosiaan tiedä paljon se on niitä mahdollisesti saanut esim. yksinollessaan.

Mulla oli ollut jo ennen tätä koko ruljanssia aina silloin tällöin sellainen fiilis, että kaikki ei ole Kentsulla ihan kunnossa. Samalla tavalla menin aikoinaan Myrankin kanssa lääkäriin - oikea eläinlääkärin painajainen, kun käynnin syynä on "musta tuntuu että tämä ei ole kunnossa", vaikka koira on pääsääntöisesti ihan oma itsensä. Nytkin K oli ollut ihan normaali, oma itsensä 98-prosenttisesti.

Myran kanssa mun intuitio piti paikkansa - silloin sillä todettiin erinäisten tutkimusten jälkeen kilpirauhasen vajaatoiminta. Eikä mun intuitio nytkään ollut pielessä, kun Kentsulta löytyi haimatulehdus. Tosin hetki tossa vielä meni, ennen kuin saatiin diagnoosi, ja siinä samalla hoidettiin sitten Ylvankin vaivoja.
Kentsulla otettiin iso verenkuva sekä pari röntgenkuvaa mahasta. Ihokin tutkittiin, eikä siinä tosiaan ollut yhtään mitään, vaikka kutinaa riitti.

Samalla kerroin Ylvan tiputelleen pariin otteeseen pissaa lenkin jälkeen eli rakko ei jostain syystä täysin tyhjentynyt. Tiputtelua ei koskaan tapahtunut muissa tilanteissa, vaan Y oli aina ollut ennen sitä ulkona, tullut sisälle, alkanut riehua leluillaan ja samalla tiputtanut muutaman tipan, jonka jälkeen se oli siinä. Ylvalla olikin sitten virtsaputken pää punottava ja ärtyneen oloinen. Y sai antibioottikuurin ja määräyksen parin viikon päästä pissanäytteen viemiseen. Se on siis vielä edessä. Tiputtelu loppui kuitenkin siihen. Lisäksi Y sai huuhteluainetta korviin, jossa oli vähän hiivaa. Lääkitystä se ei kuitenkaan vaatinut.
Jäimme odottamaan Kentsun verikokeiden tuloksia. Ne sitten kertoivatkin, että veren tulehdussolut olivat alhaiset. Muutama arvo heitti siis vähän väärään suuntaan, mutta niissä ei ollut mitään huolestuttavaa - ne ehkä johtuvat haimasta. Haima-arvot olivat kuitenkin aivan vinksallaan. Jos CPL-arvo ylittää luvun 400, on koiralla todennäköisesti haimatulehdus. Kentsulla se arvo oli 1177.

Nyt K on lääkityksellä ja uudella ruokavaliolla. Se sai heti varmuuden vuoksi pari päivää Litalgin-kipulääkettä. Sitä annetaan sille myös tarvittaessa, jos kipukohtaukset uusivat. Onneksi niitä ei ole enää tullut. Sain myös reseptin vielä rajumpaan kipulääkkeeseen, jos toi Litalgin ei auttaisi. Lisäksi K syö antibioottikuurin sekä kahden viikon ajan mahansuojalääkettä. Ostin sille RC:n haimapotilaan ruokaa, jossa on alhainen rasvaprosentti. Eli K ei saa syödä nyt mitään rasvaista. Otin myös pois öljyt ja nivelnestevalmisteet sen ruuasta vähäksi aikaa. Katsotaan sitten kontrollin jälkeen, mikä tulee olemaan tulevaisuuden ruokavalio.
Olen googletellut haima-aiheisia juttuja, ja siellä on selvinnyt, että useampi omistaja on liittänyt haimatulehdukseen koiran kutinan. Se selittäisi sen, miksi Kentsun kutina vaan jatkui ja jatkui. Aika kamalia ja surullisia kertomuksia on netti pullollaan. Onneksi meidän tapaus ei vaikuta niin vaaralliselta, mitä haimatulehdus pahimmillaan voi olla. Ei selvästikään ole akuuttia mallia, vaan vaikuttaa enemmän krooniselta. Toki kyseessä voi olla myös jokin muu suolistoperäinen juttu, johon vaikuttaa myös haiman arvot. Ehkä kontrollikäynti parin viikon päästä antaa vähän lisäinfoa. Silloin otetaan ainakin uudestaan verikokeet CPL:n ja TLI:n osalta.

Kentsulla ei ole ollut ruokahaluttomuutta, mikä usein liittyy tähän vaivaan. Päinvastoin, se pääsi eilen ensimmäisen kerran elämässään ruokavarkaisiin. Sain sen kiinni itse teosta, kun herra veteli naamariin Acanaa suoraan pussista. En tiedä kuinka paljon se ehti sitä syödä, mutta aikamoinen tynnyri sen kropasta muodostui. Olipa ensimmäisen kerran elämässään täysinäinen olo. Toi ruuan varastaminen tietty pistää miettimään, että onko sillä kuitenkin jokin muu, suolistoperäinen vaiva. K on ollut aina ahne, mutta ei se yleensä ole yrittänyt pölliä ruokia. Vai tekikö tilaisuus vain varkaan?

Toivotaan, että tulehdus saadaan kuriin + en pistäisi yhtään pahitteeksi, jos kyseessä ei olisikaan krooninen tulehdus. Enkä todellakaan toivo sitä vaihtoehtoa, että tästä kehittyy haiman vajaatoiminta, joka on myös mahdollista. Kaikki kortit on vielä avoinna, aika näyttää kuinka käy.

6 kommenttia:

 1. Mä veikkaisin jotenkin ruokavarkauden syyksi sitä, että toi RC ei välttämättä täytä samalla tavalla kuin Acana. Tai siis RC:n lääkeruoka on kuitenkin aikalailla pelkkää hiilarihöttöä ja, jos koira on tottunut syömään Acanaa, joka kuitenkin sisältää enemmän järkeviä ja oikeita aineita koiraa ajatellen niin ei ihmekään ettei puuro papanamuodossa pidä nälkää... Mutta siis tää on ihan vaan mutuna :)

  VastaaPoista
 2. Onnea TVA-tittelistä! Pikaista paranemista potilaille, extrarapsutukset Kenille!

  VastaaPoista
 3. Voi hyvinkin pitää paikkansa, että Kentsulla on ollut vain puhtaasti nälkä, kun kävi Acana-säkillä. :) Aika köykästä toi RC:n ruoka taitaa olla. Toivottavasti toi ei ole loppuelämän ruokavalio. Pitää alkaa tutkia noita ruokavaihtoehtoja tarkemmin, kun saadaan uutta infoa kontrollikäynnillä.

  Kiitos onnitteluista! Kepa-setää on hellitty ja rapsuteltu. :)

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä paranteluun! Doni sairasti (akuutin) haimatulehduksentoissa syksynä ja meni tosi huonoon kuntoon. Arvot onneksi palasivat normaaleiksi kontrolliin mennessä. Doni söi tuota RCn "höttöruokaa" puolisen vuotta. Koira ei pysynyt kunnollisessa lihaksessa ja sillä oli kokoajan nälkä ja turposi ruokailun jälkeen aina kuin pullataikina. Nyt meillä lyödään vähärasvaista(12%) ruokaa höystettynä lihoilla ja koira on pysynyt hyvässä kunnossa. :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla että Doni on palautunut haimatulehduksesta hyvin. Noi akuutit versiot kuulostavat olevan tosi hurjia. Oliko mitään arvauksia sen suhteen, miksi Donille tuli haimatulehdus?

  Varmaan mäkin pidän Kentsun jatkossa vähärasvaisella ruualla, jos tästä selvitään puhtain paperein. Toivottavasti ei tartte muuttaa täysin ruokavaliota. Toi RC:n höttöruoka ei oikein nappaa. Acanan Light & Fit on sopinut Kentsulle muutenkin (on syönyt sitä jossain vaiheessa), ja siinä on rasvaa vain 10 %, joten sitä taidetaan ostaa seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään , söi ihan normi ruokaa sitä ennen eikä mitään suuria muutoksia mihinkään suuntaan. Jäänyt arvailtavaksi vaan...

   Poista