Takaperin ja etuperin

Lähdin opettamaan seuraamista Ylvalle eri tavalla kuin aikaisemmille koirilleni. Kentsulle on opetettu seuraaminen perusasennon kautta ja aloittaen yhdestä askeleesta. Eli Kentsu periaatteessa haki aina uuden perusasennon. Sillä onkin tosi vahvana mielessä missä sen kuuluu olla. Varsinkin kun seuraamispätkien pidentyessä keskeytin välittömästi, jos sen paikka muuttui. Mulle on siis sopinut se tyyli, että en anna koiran olla väärässä paikassa (edessä, takana, sivusuunnassa kaukana), vaan keskeytän heti, huomautan asiasta nätisti ja annan uuden mahdollisuuden. Toki Kentsukin kanssa on ollut matkan varrella seuraamisessa vaikka mitä juttuja työstettävänä, mutta perusasennon paikan se kyllä tietää tarkkaan.


Kentsu perusasennossa.

Ylvan kanssa lähdin liikkeelle vähän eri tavalla. Ensinnäkin en alkuun opettanut sille ollenkaan perusasentoa sivulla istuen. Opetin sen tulemaan sivulle kosketusalustaa hyväksikäyttäen. Perusasento tapahtui seisten. Halusin luoda sille mielikuvaa siitä, että jotkut asiat tapahtuvat seisomisen kautta, eikä istumisen kautta. Esimerkkinä seuraamisen sivuaskeleet: Kentsu tekee ne aina istumisen kautta eli hakee periaatteessa aina uudestaan perusasennon, joka askeleella. Ylvalle olisi tarkoitus opettaa ne niin, että se kävelee askeleet ja ottaa perusasennon vasta liikkeen päätteeksi. Tämä nyt on pienen pieni osuus koko seuraamiskaaviossa, mutta halusin kokeilla jotain muuta ihan vaan mielenkiinnosta.

Itse seuraamista lähdin opettamaan takaperin kävelyn kautta. Ja takaperin kävelin siis minä. J Minä pakitin ja Ylva kulki mun vasemmalla puolella seuraten. Alkuun lähdettiin tietenkin liikkeelle ihan pienestä eli kun Y vaan hakeutui mua kohti, se sai jo palkan. Sitten aloin palkata sitä mun vasemman jalan kohdalle. Seuraavaksi sen pitikin liikkua hetki vierellä ennen palkkausta jne. Sitten hiihdettiin pitkin poikin kenttää niin, että mä kävelin takaperin ja Y vierellä etuperin. Kun tämä sujui hyvin, aloin tehdä suunnanvaihtoa eli lähdinkin kesken pakituksen kävellä eteenpäin. Ylva kiepsahti sivulla mukana ja kas kummaa, siinä olikin sitten heti hyvä seuraamispaikka palkattavaksi.



Takaperin kävelyä muistaakseni 12-viikkoisena.

Nyt olen jättänyt takaperinkävelyn, mutta voi olla että palaan siihen vielä joissain tilanteissa. Mahdollisesti mm. silloin, kun alan ottaa jääviä seuraamisen yhteydessä. Niitä voisi alkuun tehdä takaperinkävelyn kautta. Mutta vielä ei olla niin pitkällä, joten asiaa ei tarvitse nyt miettiä sen enempää. J

Takaperinkävelyssä alettiin myös totuttaa Ylvaa liikkeenohjaajan käskyihin. Liikkuri huuteli erilaisia käskyjä, joita ei tietenkään noudatettu. Nyt tämäkin on vähän unohtunut, kun en tee enää takaperinkävelyä. Pitäisi ottaa käskytystä mukaan normikävelyynkin.

Jonkin aikaa tein rinnakkain takaperinkävelyä ja etuperinkävelyä eli normiseuraamista. J Mutta nyt siis en enää pakita, mutta olen liittänyt treeniohjelmistoon muutamia muitakin harjoitteluja.



Ylva viisikuisena.


Mulla on usein nami kädessä, mutta se ei ole varsinainen apu. Ylva seuraa kyllä ilman sitäkin. Namppa on kädessä lähinnä siksi, koska haluan vielä palkata Ylvan nopeasti oikeasta toiminnosta. Haluan saada liikettä vielä pikkaisen pitemmälle ennen kuin alan tehdä niin, että merkkaan ensin sanallisesti oikean toiminnon ja sitten vasta kaivan palkan esille. Sitä voisi tosin alkaa jo testailla pienissä erissä (yksi treenattava lisää ohjelmistoon J, tässä voisinkin alkaa ottaa lelupalkkausta mukaan *suunnittelee jo treenejä*).

Palkkaus tulee vaihtelevasti joko jalkani vierestä tai sitten heitän nampan eteenpäin. Ylvalla nimittäin vaihtelee aavistuksen seuraamispaikka. Joskus se jää hieman, joka tarkoittaa muutaman sentin siirtymää. Y on siis edelleen mun vierellä, mutta tiedostan sen olevan aavistuksen taaempana. Tarkkasilmäiset treenikaverit huomasivat, että palkatessani Ylvaa kehuin sitä ja pysähdyin palkkaamaan. Niinpä kun aloin kehua sitä kesken seuraamisen, Y alkoi hidastella odottaen tulevaa palkkausessiota. Asia korjaantui sillä, että palkkasin Ylvaa kesken vauhdin heittämällä nampan eteenpäin. Mikäli hidastelua edelleen tapahtuu, syynä olen varmasti minä. Ylva vaikuttaisi olevan aika herkkä mun liikkeille ja toimille. Vaihtelen siis palkanantotapaa tilanteen mukaan.





Vähän aikaa sitten Ylvalla alkoi myös esiintyä pientä vaihtelevuutta sivusuunnassa, mutta sen sai ”korjattua” helposti lähtemällä vain vähän oikealle. Saatan siinä hoputtaa Ylvaa sanomalla uudestaan seuraa-käskyn. Ylva vastasi tähän treeniin tosi hyvin, ja se myös paljasti sen, että se taitaa tietää paikan paremmin mitä luulinkaan. Teen aina välillä pieniä kurssinmuutoksia etuoikealle tsekkausmielessä, että tuleeko pentu perässä vai ei – hyvin tulee. J

Suorien lisäksi ollaan tehty pientä ympyrää vasemmalle ja oikealle. Näissä otin ensin namikäden avuksi, kun haluttiin, että koiran paikka pysyy samana, pää tasaisena jne. Nyt vaihtelen vähän onko namppa vasemmassa kädessä vai ei. Näissä ympyröissä kävelen hitaammin kuin suoralla. Tarkoitus on, että Ylva pysyy koko ajan jaloillaan, eikä lähde tarjoamaan istumista ja niiailua. Se onkin mielestäni aika taitava tässä.



Tässä ikää suunnilleen 5,5 kk.

Jossain vaiheessa mulle tuli sellainen tunne, että tokihan ”pitää” myös kontaktitreeniä harjoitella. Välillä tuntuu nimittäin vähän hassulta, kun Ylvalle ei ole opetettu sivulla istumista ja siinä kontaktia, mikä on ekoja asioita joita olen alkanut esim. Kentsun kanssa työstää. Niinpä otimme ohjelmistoon myös sen. Laitan Ylvan istumaan, menen sen sivulle ja hyödynnän tässä peiliä. Ylva nimittäin hyvin mielellään alkaa hilata itseään eteenpäin mun naaman nähdäkseen, jos on yhtään tehnyt niin, että sitä on kurkkinut sivulta. Peilin kautta katsottuna ei tarvitse kurkkia. Tässä on vähän vielä vaihtelua. Seuraa-käsky (= kontakti otettava) aiheuttaa Ylvassa helposti heilumista sinne sun tänne – usein se koittaa heittää etupäätä ulospäin ja pyllyä mun jalkojen taakse. Olen siis joutunut vähän ohjaamaan penneliä oikeaan kohtaan ja muistuttamaan sanallisesti, että siinä on hyvä paikka pysyä. Pientä edistystä on alkanut näkyä, mutta työstettävää vielä riittää.

Lisäsin ohjelmistoon myös askelseuruun eli perusasentoon tulon istumisen kautta. Tässä käytän surutta käsiapua. Aiemmin Ylva ei ollut mitenkään kiinnostunut mun kädestä, vaikka siinä on namppa ollutkin, mutta sitten kun ohjelmistoon tuli näitä muita juttuja, joissa on apuja mukana, se on välillä tsekannut mun kättä. En koe sitä kuitenkaan ongelmaksi. Siitä päästään ajan kanssa. Nyt vaan luodaan pohjia ja haetaan paljon onnistumisia.


Askelseuruussa otan siis askeleen pari ja Y istahtaa aina sivulle, kun pysähdyn. Näitä halusin ottaa mukaan teroittaakseni Ylvalle oikean paikan tärkeyttä. Huomasin nimittäin sivulletuloissa, että läheltä tehtynä Y saattoi istahtaa minne vaan, eikä ymmärtänyt olevansa väärässä paikassa.





Monenlaisia paloja siis harjoitellaan. Osa näistä on lähinnä kotitreenejä, eivät vaadi niin tilaa. Osaa treenataan tietenkin treenikentillä, kun tarvitaan enemmän tilaa. Eiköhän se seuraaminen näillä aineksilla lähde syntymään. Alku on jo aika kivalla mallilla. Toki varmasti tulee vielä yhtä sun toistakin työstettävää, mutta se kuuluu asiaan. J Nyt ainakin olen tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. Ylva tietää mielestäni paikan aika hyvin. Se seuraa iloisena, häntä heiluen, kroppa suorana, pää tasaisena ja hyvällä kontaktilla. Ylva tosin vaappuu seuratessaan, koska se peitsaa. Tämä on kuitenkin asia, mihin en aio millään tavalla puuttua – ainakaan tässä tilanteessa. En näe mitään järkeä yrittää kertoa pennulle, että sen pitää ravata, kun on aika paljon muitakin asioita kerrottavana. Varsinkin kun Ylva peitsaa muutenkin todella paljon. Myra oli nuorena ihan samanlainen. Se jäi iän myötä pois. Ja jos ei jää, niin myöhemmin ehtii kyllä tarkentaa senkin sääntöjä. Nyt mennään näillä, tässäkin on paljon treenattavaa. J



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti